Fôring av marsvin


HØY

Marsvinets kost består av ca. 80% høy. Det vil si at marsvin skal ha fri tilgang til høy hele døgnet. Høy er med på å holde fordøyelsessystemet i gang og i balanse.

Høyet som gis til marsvin skal være av god kvalitet. Det skal lukte friskt, støvfritt og være uten synlige tegn til mugg eller gjær. Marsvin skal ikke ha ensilasje, da dette inneholder for sur pH til at magene deres tåler dette.

Høyet er med på å slipe tennene til marsvina.  


Kraftfôr

Det finnes et utallig utvalg av kraftfôr til gnagere, og det viktigste er å velge et fôr av godt kvalitet som er beregnet for marsvin og deres behov.

Akkurat som oss mennesker, produserer ikke marsvin c-vitamin selv, og må derfor få dette som tilskudd via maten sin. Det er mulig å kjøpe tilskudd av c-vitamin i andre former enn gjennom godt kvalitets fôr og grønnsaker, men dersom de får rett kost, vil ikke dette være nødvendig med mindre marsvinet er sykt. 


Grønnsaker

Friske grønnsaker er en viktig del av marsvinets kost, pga manglende evne til å produsere c-vitamin selv. Og så lenge de får litt friske grønnsaker hver dag, vil dette være nok til å dekke deres behov for c-vitamin.

Marsvin bør ikke få så mye frukt, da dette har høyt sukkerinnhold, og kan føre til sopp dersom de får for store mengder av dette. Små biter med frukt av og til som en godbit er såklart helt ok.

På sommeren kan grønnsakene byttes ut med frisk gress eller løvetann, for å dekke deres behov for c-vitamin. Marsvin må fremdeles ha fri tilgang på høy, selv om de får friskt gress!

Unngå å gi for mye kalsium og oxalsyre.Det er helt greit å gi grønnsaker som inneholder dette 2-3 ganger i uken, men bør ikke gis daglig, da for mye kalsium kan føre til urinstein.

Dere finner egen liste over JA og NEI frukt/grønnsaker til marsvin ved å trykke på knappen ->