Drektighet og Avl
Først og fremst er det en viktig ting å huske på når det gjelder å avle på marsvin. Marsvinbabyer er kanskje søte, men det kan oppstå flere komplikasjoner i både drektighet og fødsel. I de aller fleste tilfeller går det bra, men man skal være forberedt på at komplikasjoner kan oppstå. Dødfødte unger er ikke unormalt, og er man uheldig kan man miste hunnen også. Så det er viktig å tenke seg nøye om før man velger å sette kull på hunnen, er det verdt risikoen for å få noen søte små marsvinbabyer?
Drektighet og avl
Å få marsvinunger er noe helt spesielt, de er fiks ferdig når de kommer ut og det tar ikke lang tid før de springer rundt sammen mamman sin og søskene i buret.
Men før man setter et kull på marsvinet er det lurt å tenke gjennom følgende:
- Kan jeg nok om marsvin til å avle på de?
- Har jeg god nok kunnskap til å gi marsvinet det den trenger gjennom drektighet og tiden etterpå? Har jeg økonomi til dyrlege om noe skulle skjære seg og de trenger hjelp?
- Hva med ungene når de blir født, skal de beholdes eller kan jeg skaffe et godt hjem til de?
En marsvinhunn er i brunst hver 16-18 dag, drektigheten varer i gjennomsnitt 68-72 dager. Hunnen bør være minimum 6 mnd og over 800g før man setter henne i avl.
Ungene mister melketennene i magen og blir født med pels og åpne øyne. Innen et døgn begynner de å drikke melk av mor, og også å smake litt på maten mammaen spiser.
Innen mor skal føde skal hannen separeres fra huen. Dette fordi hun blir brunstig igjen rett etter fødsel og man risikerer at hannen parrer på nytt før hun starter å die ungene sine. Man skal alltid la huen ha hvilletid etter et kull før man eventuelt parrer henne opp på nytt igjen.
Man kan se forskjell på kjønn til ungene med en gang.`En hann sitt kjønn ser ut som en i, mens et hunnmarsvin ser ut som en Y.
Når ungene er rundt 4 uker og minst 300 gram er det på tide å skille dem ved kjønn slik at man ikke risikerer at hann ungene parrer søstre eller mor. Man har sett at marsvinhunner kan bli kjønnsmodne bare noen uker gamle, og hannene parringsklare like tidlig.
Om hunnen
Om du er kommet til det punktet hvor du ønsker å sette kull på ditt marsvin, anbefales det å sette hunnen i avl når hun er mellom 10-13mnd. Manger hører at marsvinets bekken vokser sammen og må ha kull når de er 6mnd, dette er bare en myte! Hunnen bør få bli voksen fysisk, men også psykisk før man setter kull på henne. Selv om de blir kjønnsmodne allerede rundt 4ukers alder og kan få unger, betyr ikke dette at de bør. En voksen hun vil dessuten kunne ta mye bedre vare på babyene, enn det en liten ung hunn ville gjort.
Man bør ha henne med hannen i minst 5 uker, men det er fortsatt ingen garanti for at hun er blitt drektig. Noen hanner er mer effektive enn andre. Følg med underveis om du kjenner noen små kuler i magen. Når du kjenner spark for første gang, så er det ca 3 uker til fødsel (kan være mer eller mindre). Når du kjenner spark i magen hennes, så bør du ta ut hannen da hun er veldig fruktbar rett etter fødsel, og hannen vil parre seg med henne like etter fødsel. Du kan fint sette henne sammen med en annen hunn som holder henne med selskap under drektigheten og fødsel, så lenge dette er en hun går fint sammen med uten å stresse. Men ikke sett henne med en annen drektig hunn, da en hunns fødsel kan utløse den andres fødsel for tidlig – før hun er klar for det.
Man bør ikke løfte hunnen opp de siste ukene i drektigheten, med mindre det er nødvendig. Kjenn heller jevnlig på magen imens hun er i buret, og følg med på om det er sparking. Man kan også kjenne på bekkenet (rett over rumpa) om hun nærmer seg fødsel, da er det ca 2 fingerbreddes åpning. Man kan også se om hun begynner å få rier/presser, sjekker baken ofte og bytter mye sitteplass. Fødselen går vanligvis fint av seg selv, og ofte er burvenninnen med og hjelper til. Men det kan likevel være greit å følge ekstra med på henne når du vet fødselen nærmer seg, spesielt hvis det er stort kull. Av og til kan de trenge hjelp til å få av fosterhinnen. Det beste er selvsagt at hun ordner alt selv og ikke blir stresset, men vær forberedt i tilfelle hun trenger hjelp.
Fødselsvekt på ungene kan variere ganske mye, men normalt er ungene ca- 90-110gr. Noen ganger mer, noen ganger mindre. Dette avhenger litt av hvor stort kullet er. Et kull kan være alt mellom 1-8 unger, men større kull kan skje en sjelden gang. Når ungene er født, er de ferdig utviklet allerede. Det tar ikke lang tid før de kan spise samme mat som mor, selv om de fortsatt drikker melk.
Hunnen bør få en pause mellom hvert kull. Hvor lang pause hun trenger avhenger av hvor stort kullet er, og hvor fort hun kommer seg etter fødsel. Noen blir tynne og rare i kroppen og trenger god tid på å komme i kondisjon, imens noen kommer seg med en gang.
Om hannen
Er det i det hele tatt noen ting vi behøver å ta hensyn til i forhold til hannen vi velger å sette i avl?
Marsvinguttene blir kjønnsmodne i ung alder og er fysisk i stand til å produsere unger fra de er ca 4 uker, eller 300g.
Guttene bør også få lov til å vokse seg store og flotte før de settes i avl. Han bør være voksen, i god form fysisk, og ikke overvektig.
En overvektig hann bør ikke settes i avl, hovedsakelig pga to ting:
- En overvektig hann vil ha problemer med å produsere rent fysisk. Han vil kunne ha problemer med å følge henne rundt i buret, og med selve bedekkingen.
- En overvektig hann som plutselig øker aktivitetsnivået kraftig (ved å løpe etter damene) og samtidig reduserer næringsinntaket vil stå i fare for å få ketoasidose. Når fettvev brytes ned i kroppen dannes det ketoner, jo flere fettceller som spaltes, jo mer ketoner frigjøres. Mye ketoner i blodet reduserer sultfølelsen, noe som igjen fører til at han spiser enda mindre. Til slutt vil han ikke få i seg nok mat til å holde systemene i gang og han ender med å sulte seg til døde (dette kan skje med alle overvektige marsvin som slankes for fort, så litt varsomhet her er lurt).